Wie is artiest?
Volgens de Belastingdienst is iedereen een artiest die voor een publiek optreedt en een artistieke prestatie levert. Dit zijn bijvoorbeeld, muzikanten, acteurs, zangers, cabaretiers, dirigenten en buiksprekers. Ook dj's worden sinds 2006 als artiest aangemerkt als ze optreden op danceparty's, festivals en poppodia.
Naast een normale baan zijn er nogal wat mensen met een artistieke hobby. Soms levert dat geld op - en dan ben je voor de fiscus al snel een professionele artiest.
Amateurmuzikanten bestaan niet. Althans, niet voor de fiscus. Wie een optreden verzorgt voor publiek en daarmee geld verdient, hoe weinig ook, valt automatisch in de artiestenregeling van de Belastingdienst en is dus professionele podiumkunstenaar.
In de meeste gevallen dat podiumkunstenaars optreden naast een reguliere baan, zullen de inkomsten vallen onder wat op het belastingformulier heet "inkomsten uit overige werkzaamheden". Een vriendenbandje dat af en toe ingehuurd wordt door een kroegbaas om de zaterdagavond in het café op te luisteren moet zijn inkomsten altijd opgeven.
"Let op, de band bestaat in fiscaal opzicht niet, tenzij er een aparte rechtsvorm voor is opgericht. Elk bandlid krijgt dus apart betaald en moet dat vervolgens opgeven".
Voor elk optreden moet een gageverklaring worden ingevuld. De kroegbaas (of het bedrijf dat de artiesten inhuurt) is in principe verantwoordelijk voor het afdragen van sociale premies en loonbelasting. Echter, per optreden mag een bedrag van € 163,00 per artiest als onbelaste vergoeding worden uitbetaald. "Die onbelaste vergoeding is louter bedoeld als onkostenvergoeding en moet dus wel te verantwoorden zijn. Dat is meestal geen probleem, je hebt bijvoorbeeld vervoerskosten en afschrijving van de apparatuur".
Kun je bij een aangifte de opgegeven onkosten echter niet staven, dan moet je alsnog premies en inkomstenbelasting betalen.
Zijn de onkosten veel hoger dan
€ 163,00 per persoon, en wil je bij optredens ook een hoger gage belastingvrij ontvangen, dan kan bij de Belastingdienst een kostenvergoedingsbeschikking worden aangevraagd.
Voornoemde onkostenregeling gelden overigens niet voor betaalde optredens in privésfeer: wanneer wordt opgetreden op een bruiloft of een verjaardagsfeest, is dat voor de opdrachtgever altijd onbelast. Echter als artiest moet je de inkomsten wel opgeven.
Of je de inkomsten nu opgeeft onder overige werkzaamheden of winst uit onderneming, je kunt al je onkosten aftrekken, van reiskosten tot het kopen van benodigdheden, zoals podiumkleding of instrumenten.
Is je gage hoger dan je onkosten, dan moet je die dus opgeven als inkomsten uit overige werkzaamheden. Verwacht je echter veel op te treden, dan is het verstandig een VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) aan te vragen. Je start dan een eigen onderneming. Je kunt dan btw-fakturen sturen en opdrachtgevers hoeven geen premies en belastingen meer in te houden. Je geeft de inkomsten dan op als "Winst uit onderneming".